ALL RIGHTS RESERVED
YOU ARE NOT ALLOWED TO USE ANY PHOTO, TEXT OR MOVIE FROM THIS PAGE
WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE
NIE WOLNO BEZ POZWOLENIA UŻYWAĆ ŻADNEGO ZDJĘCIA, TEKSTU ANI FILMU Z TEGO BLOGA.
Thursday, August 19, 2010
Creme patissiere (czekoladowy, z wiśniami)
Mikser nie jest potrzebny, krem robi się bardzo szybko i wystarczy łyżka do mieszania :-)
Składniki:
5 żółtek
100gr cukru pudru
150gr czekolady (najlepiej gorzkiej, ale może być inna)
3-4 łyżki mąki ziemniaczanej
400-430 ml mleka
50gr masła
Do dużej miski przesiać cukier, mąkę i kakao, wymieszać. Następnie dodać żółtka i dwie łyżki mleka, wymieszać. Resztę mleka zagotować, po czym wrzące powoli przelać do masy, cały czas mieszając. Całość następnie przelać z powrotem do garnka i podgrzewać cały czas mieszając, aż zgęstnieje. Zdjąć z ognia, czekoladę połamać na kawałki i wrzucić do gorącego kremu - dokładnie wymieszać i odstawić do ostygnięcia. Po mniej więcej pół godzinie dorzucić masło, znów ponownie wymieszać i wstawić do lodówki.
Przygotować wiśnie - wydrylować, następnie wrzucić do garnka, posypać zwykłym cukrem i podgrzewać na małym ogniu aż wiśnie zmiękną, puszczą sok i nabiorą słodyczy. Odsączyć, sok można wypić ;-), ostudzić.
Przekładać krem do małych miseczek, na wierzch nakładać wiśnie - pycha :)
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment