Kruche czekoladowe:
300gr mąki
200gr masła
100gr cukru
2 żółtka
2 łyżki śmietany
4 łyżki kakao
Składniki zagnieść razem, wyrobić gładkie ciasto, schować do lodówki na godzinkę, po tym czasie podzielić na kawałki, rozwałkowywać, wykrajać kształty, piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez jakieś 10-15 minut (w zależności od wielkości ciasteczka).
Kruche waniliowe:
300gr mąki
200gr masła
100gr cukru, w którym wcześniej zanurzona była przez dłuższy czas laska wanilii
2 żółtka
2 łyżki śmietany
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Składniki zagnieść razem, wyrobić gładkie ciasto, schować do lodówki na godzinkę, po tym czasie podzielić na kawałki, rozwałkowywać, wykrajać kształty, piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez jakieś 10-15 minut (w zależności od wielkości ciasteczka).
Cynamonowe:
300gr mąki
90gr masła
90gr cukru
120gr sztucznego miodu
1 jajko
3 łyżeczki cynamonu
½ łyżeczki sody
Miód, cukier i masło wrzucić go garnuszka, podgrzać, rozpuścić, wymieszać, odstawić do ostygnięcia. Do miski wsypać wszystkie suche składniki, dodać jajko, dodać masę miodową z garnuszka, wszystko razem wymieszać. Ja nie używam miksera, na początku mieszam mieszadełkiem (trzepaczką), a potem wyrabiam ręką. Zrobić kulkę i hop do lodówki na pół godziny. Po tym czasie wyjąć, podzielić na kawałki, rozwałkować, wyciąć kształty, piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 8 minut.
Uwaga – na początku są miękkie, ale szybko twardnieją. Należy je ostudzić na kratce, a potem natychmiast schować do metalowej puszki lub szklanego słoika, zamknąć - i tak przechowywać.
No comments:
Post a Comment