Składniki:
- jeden ząbek czosnku
- zioła prowansalskie, sól, pieprz
- 250ml gęstej śmietany - ja uzyłam 30%
- 40g tartego lub granulowanego parmezanu
- 250g (suchego) dowolnego makaronu, który lubimy
- oliwa
Przygotowanie:
Zagotuj wodę z solą, jedną łyzką oliwy i jednym ząbkiem czosnku. Odczekaj trochę, niech czosnek się trochę pogotuje i będzie zupełnie miękki. Wyjmij czosnek, następnie wrzuć makaron i ugotuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu ;) Ugotowany makaron przełóz do miski, niech troszeczkę przestygnie.
Sos:
Rozgrzej na patelni dwie łyzki oliwy.
Czosnek rozgnieć na miazgę i wrzuć na gorącą oliwę.
Intensywnie mieszając wyłóz śmietanę na patelnię i doprowadź PRAWIE do wrzenia ;). Postaraj się jednak jej nie zagotować ;). Tuz przed ewentualnym momentem zagotowania - dorzuć parmezan i mieszaj, mieszaj.... ;P
Spróbuj, dopraw ziołami prowansalskimi, solą, nie zapomnij o pieprzu, zagotuj krótko, następnie przelej sos do miski z makaronem i dokładnie wymieszaj, aby kazda pojedyncza kluseczka była rozkosznie oblepiona (mniam). Podawaj gorące ;)
No comments:
Post a Comment