Wednesday, August 6, 2008

Kluski śląskie


Kluski śląskie:

Ziemniaki
Mąka ziemniaczana

Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w kawałki, ugotować (ja jak zwykle skracam sobie pracę wrzucając je do mikrofali na 8 – 10 minut), odsączyć, przecisnąć przez praskę bądź ubić ubijakiem. Gotowe puree ułożyć w misce, dociskając, by powierzchnia była równa, następnie narysować nożem krzyż, który przetnie masę na cztery równe części. Jedną część wyjąć łyżką, odłożyć na bok, w powstałe miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną, tak, żeby „dziura” po puree była dokładnie wypełniona, następnie dołożyć odłożoną przed chwilą część ziemniaków i wszystko razem zagnieść na gładkie ciasto.

Zagotować dobrze osoloną wodę w sporym garnku, z ciasta formować zgrabne kulki (z małą dziurką), wrzucać na wrzącą wodę. Wyjmować jak tylko wypłyną, bo inaczej zrobi się z nich paciaja ;o).

Tak przygotowane kluski śląskie są naprawdę pyszne, elastyczne, ale równocześnie miękkie. Gładkie i rozpływające się w ustach. Mniam.


 
Posted by Picasa

1 comment:

  1. Uwielbiam kluski śląskie :) A tak btw to kiedys robilam i z pospiechu niedokladnie ubilam ziemniaki. Sluchaj, jakie dobre byly kawalki ziemniakow w kluskach - mmmm..... :)

    ReplyDelete