Zdjęcie może nie wygląda zachęcająco :P, ale potrawa jest przepyszna.
Pieczarki w sosie cebulowo-śmietanowym
1kg pieczarek
3 duże (!) cebule
250ml gęstej śmietany (ja używam kremówki bądź creme fraiche)
Sól, pieprz
Cebule obrać, pokroić w półplasterki, wrzucić na rozgrzany olej, posolić, przykryć, zabrać się za pieczarki. Zawsze dużo czasu zajmuje mi obranie i krojenie pieczarek, więc dorzucam je partiami – po garści – obieram ze cztery, kroję, wrzucam, mieszam, solę, biorę kolejne cztery… itd. itp. Całość zajmuje mi około pół godziny – czterdziestu minut, a masa pieczarkowo cebulowa dusi się non stop, pod przykryciem. Dosalam za każdym razem kiedy wrzucam pieczarki. Po dorzuceniu ostatniej porcji mieszam, czekam parę minut, następnie zdejmuję pokrywkę i pozwalam całej wodzie odparować.
Następnie dodaję śmietanę i wszystko razem mieszam, dodaję trochę soli, pieprzu, mieszam… Czekam, aż całość się zagotuje i już :o).
Uwielbiam w ten sposób przygotowane pieczarki.
No comments:
Post a Comment