Saturday, May 17, 2008

Muffinki czekoladowe

Składniki na 18 muffinek:

Suche składniki:
250gr mąki
200gr cukru
50gr kakao
proszek do pieczenia


Mokre składniki:
100ml oleju
6 łyżek mleka
3 jajka

Dodatkowo:
2 tabliczki (gorzkiej) czekolady
Wykonanie:

Wszystkie suche składniki wymieszać razem w jednej misce. W drugiej misce zmiksować całe jajka z olejem i mlekiem. Następnie do miski z mokrymi składnikami wsypać suchą mieszankę i wymieszać (lub zmiksować na niskich obrotach).

Posiekać obydwie czekolady na małe kawałki, dosypać do masy i wymieszać.
Posted by Picasa



Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni, przygotować papilotki, foremki bądź formy do muffinek (ja używam papilotek z Tortowni (www.tortownia.pl ).


Foremki napełnić do ciastem do 2/3 wysokości , wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 30 minut.


Posted by Picasa


Można oczywiście muffinki dowolnie ozdobić, kremem, cukrem pudrem… Wszystkie chwyty dozwolone – ja jednak miałam ochotę na muffinki au naturel :) :) :)

Bon appetit!


Posted by Picasa

No comments:

Post a Comment