Tuesday, April 29, 2008

Przepis na jagodzianki (tudzież: wiśnianki, porzeczkowianki, zależy co kto do środka upcha ;) )

Składniki ok 13- 15 sztuk:

1/2 kg mąki
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju / bądź rozpuszczonego masła
4 jajka ( w tym ja zuzywam tylko 3, czwarte idzie do "nablyszczacza" )
250ml mleka
zapach waniliowy bądź cukier waniliowy
sól (odrobina)
suche drożdże (ok 7gr)

Nabłyszczacz ;P do bułeczek:
- dwie łyzki miodu
- jedno jajko
- troszke mleka

Dowolne owoce, najlepiej jagody (jeśli owoce są kwaśne to dobrze jest wymieszać je z cukrem pudrem).

Z podanych składników wyrobić ciasto, dać mu wyrosnąć przez godzinkę, ponownie wyrobić, uformować wałek o średnicy ok 12-15cm, pokroić w plastry, rozciągnąć w dłoniach, na środek nałożyć owoce, zalepić dokładnie, uformować kulkę z kazdej porcji, odłożyć do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu (jakaś godzinka) posmarować bułeczki miksturą nabłyszczającą ;P i włożyć do nagrzanego do 200 stopni piekarnika, na jakieś 20 do 25 minut, w zależności od wielkości.

Ot i cała filozofia jagodzianek. ;)
Posypać po wyjęciu cukrem pudrem, dla ozdoby.
Zjeść ze smakiem.

:P

No comments:

Post a Comment