Wednesday, February 22, 2012

Pasta z cieciorki (1)



Dobra zarówno na zimno, jak i na ciepło :)

1 puszka cieciorki (400gr razem z zalewą)
0.5 puszki pomidorów (bez skórki)
1 mała cebulka
0.5 łyżeczki cukru, sól, pieprz
garstka sera do smaku
1 łyżka oleju do smażenia

Kolejny z szybkich i mało wymagających przepisów, z serii do zrobienia w 15 minut. :)

Obieram i drobno kroję małą cebulkę, wrzucam ją na rozgrzany olej i szklę. Przygotowuję pomidory - sprawdzam, czy nie mają skórek oraz rozdrabniam, następnie dodaję do nich pół łyżeczki cukru. Dorzucam do cebulki, czekam, aż całość się zagotuje, a w tym czasie odcedzam cieciorkę. Następnie cieciorkę dorzucam do pomidorów, dokładnie mieszam, solę, pieprzę, chwilę gotuje, dorzucam ser, mieszam aż do zupełnego rozpuszczenia się w sosie (nie ma się "ciągnąć" - ma się zupełnie rozpuścić). Następnie całość traktuję blenderem i blenduję na jednolitą (ale z grudkami!) masę (jak ktoś lubi to może miksować, aż masa będzie jedwabista, ja wolę jak są drobne kawałeczki). Et voila!

Pyszne na bułeczce, zarówno ciepłe i jak zimne :)

No comments:

Post a Comment