Składniki:
Na ciasto:
300gr mąki
200gr miękkiego masła
100gr cukru
2 żółtka
2 łyżki śmietany
Na krem:
4 żółtka
100gr cukru pudru
500ml mleka
Ekstrakt waniliowy
40gr mąki
Na mus:
300gr truskawek
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Składniki na ciasto zagnieść (ciasto musi być gładkie i nie lepić się do dłoni), następnie zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na pół godziny.
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni i zacząć przygotowywać krem.
Wstawić mleko razem z ekstraktem z wanilii do zagotowania, a w tak zwanym międzyczasie żółtka utrzeć dokładnie z cukrem pudrem. Kiedy masa jajeczna będzie biała i puszysta – posypać wierzch mąką (40gr) i wymieszać, już bez ucierania (tudzież ubijania).
Następnie powoli, wąskim strumieniem, wlewać do masy wrzące mleko, cały czas mieszając. Przełożyć masę do rondelka i doprowadzić do wrzenia, cały czas mieszając. Krem powinien ładnie zgęstnięć. :-)
Odstawić do ostygnięcia.
Żeby uniknąć powstawania skórki na kremie – można posmarować wierzch kawałkiem masła.
Ciasto wyjąć z lodówki, zagnieść krótko i rozwałkować. Rozwałkowane przenieść (na wałku) na formę i wyłożyć ją, dociskając. Widelcem porobić dziurki, następnie przykryć ciasto kawałkiem folii aluminiowej, na którą należy wysypać np. fasolę Jaś. Osobiście używam pistacji ;-), bo po prostu uwielbiam potem takie ciepłe i pachnące przepięknie pistacje – podjadać :-). (Dwa w jednym :P, ciasto dla wszystkich, pistacje dla mnie :P )
Piec ok. 35 minut w 180 stopniach.
Po upieczeniu ciasto wyjąć, żeby ostygło i zabrać się za przygotowanie musu :-).
Truskawki umyć, obrać, wrzucić do miseczki, zmiksować blenderem, żeby powstała jednolita masa. Następnie przełożyć je do garnka, doprowadzić do wrzenia i dodać dwie łyżeczki mąki ziemniaczanej. Dokładnie wymieszać, pogotować chwilę. Jeśli mus jest zbyt rzadki – można dodać więcej mąki ziemniaczanej. Zdjąć z ognia. :-)
Na ostudzone ciasto nałożyć ostudzony krem, następnie wszystko polać lekko ciepłym musem truskawkowym i przyozdobić np. owocami.
Smacznego! :-)
No comments:
Post a Comment