Nie wyglądają genialnie, ale to pierwsza próba – już wymyśliłam jak zrobić je następnym razem, żeby wyglądały lepiej :-) , ale zanim o tym napiszę, to wcześniej to przetestuję:-)
Przepis bazowy znalazłam gdzieś na sieci, ale wszystkie ilości były podane „w szklankach”, czego szczerze nie znoszę, bo moje szklanki są jakoś mało wymiarowe, w związku z powyższym się gubię w proporcjach. ;-) Przepis zmodyfikowałam po swojemu, oto on:
Składniki na ciasto:
200ml mleka
3 jajka
100gr cukru
¾ łyżeczki soli
80gr miękkiego masła
500gr mąki
11gr suchych drożdży
Składniki na masę serową:
Opakowanie tłustego serka babuni
200gr cukru
Esencja waniliowa
1 jajko
Glazura:
1 jajko
2 łyżki mleka
Pseudo-lukier:
100gr cukru (kryształu!)
1 łyżka gorącej wody
Przepis bazowy znalazłam gdzieś na sieci, ale wszystkie ilości były podane „w szklankach”, czego szczerze nie znoszę, bo moje szklanki są jakoś mało wymiarowe, w związku z powyższym się gubię w proporcjach. ;-) Przepis zmodyfikowałam po swojemu, oto on:
Składniki na ciasto:
200ml mleka
3 jajka
100gr cukru
¾ łyżeczki soli
80gr miękkiego masła
500gr mąki
11gr suchych drożdży
Składniki na masę serową:
Opakowanie tłustego serka babuni
200gr cukru
Esencja waniliowa
1 jajko
Glazura:
1 jajko
2 łyżki mleka
Pseudo-lukier:
100gr cukru (kryształu!)
1 łyżka gorącej wody
Osobno wymieszać suche i mokre składniki na ciasto, następnie połączyć je ze sobą i wyrobić masę, aż przestanie się kleić. Odstawić na ok. 1,5h w ciepłe miejsce, zostawić do wyrośnięcia.
W tak zwanym międzyczasie przygotować masę serową – serek połączyć z cukrem, esencją waniliową, jednym (roztrzepanym wcześniej) jajkiem. Masę można zmiksować, wymieszać widelcem bądź utrzeć drewnianą pałką. Doprowadzić do tego by była w miarę gładka.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość należy je jeszcze raz zagnieść, a potem pokroić na części. Z poszczególnych części uformować małe, płaskie bułeczki; na środku zrobić wgłębienie, w które nałożyć po łyżce masy serkowej. Całość posmarować glazurą (1 jajko roztrzepać z 2 łyżkami mleka) i zostawić jeszcze na 30 minut do wyrośnięcia.
Piec w temperaturze 180 stopni, aż do uzyskania złoto-brązowego koloru bułeczki. Gorące bułeczki posmarować pseudo-lukrem (cukier kryształ zalać jedną łyżką gorącej wody, mieszać aż do rozpuszczenia się cukru i uzyskania lekkiego syropu), odstawić do ostygnięcia.
Zjeść ze smakiem – są przepyszne :-)
Zjeść ze smakiem – są przepyszne :-)
No comments:
Post a Comment