Dzisiaj zrobiłam sobie makaron spaghetti z sosem pomidorowym. Przepis prosty, lekki i pyszny.
Składniki:
Makaron spaghetti
2 pomidory
ząbek czosnku
pół kostki bazyliowej Knorra
pieprz, sól
parmezan
Dodatkowo ja używam "zielonego", jak nazywamy w domu mieszankę ziół z ogródka.
Składniki:
Makaron spaghetti
2 pomidory
ząbek czosnku
pół kostki bazyliowej Knorra
pieprz, sól
parmezan
Dodatkowo ja używam "zielonego", jak nazywamy w domu mieszankę ziół z ogródka.
Makaron wrzucić do garnka, na osoloną, wrzącą wodę. Gotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Pomidory sparzyć, zdjać skórkę, wyciąć twardy środek, pokroić na kawałki, wrzucić do rondelka.
Czosnek obrać ze skórki, przecisnąć przez praskę, dodać do pomidorów. Rozkruszyć kostkę bazyliową, połowę dodać do rondelka, połowę odłożyć na później). Dodać sól, pieprz, włączyć gaz (tudzież płytę) pod rondelkiem i zacząć rozgniatać pomidory widelcem.
Osobiście wolę sos bez widocznych kawałków pomidora, więc rozgniatam je zupełnie.
Doprowadzić do wrzenia i gotować aż zgęstnieje (cały czas mieszając). Ja parmezan dziele na dwie części; część dodaję do gotującego się sosu, drugą częścią posypuję gotowe danie.
Mniam mniam :)
No comments:
Post a Comment