Tuesday, May 27, 2008

Pizza


Przepis na dwie duże (32cm) pizze na średnio puszystym cieście:

Ciasto:
0,5kg mąki pszennej
1 torebka drożdży suszonych
1 łyżeczka soli
Szklanka ciepłej wody
2 łyżki oliwy

Mikstura:
4 łyżki oliwy
Pół kostki bazyliowej Knorra (bądź łyżka suszonej bazylii)
Pół kostki oregano Knorra (bądź łyżka suszonej bazylii)
Pół łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
Pół łyżeczki soli

Sos:
2 duże pomidory
2 ząbki czosnku
Drugie pół kostki bazylikowej Knorra ;)
Drugie pół kostki oregano Knorra ;)
Łyżka oliwy
Pół łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
Pół łyżeczki soli

Przykładowy topping na jedną pizzę:
2 parówki sojowe / lub 2 plasterki szynki + plasterek boczku + ok. 3cm kiełbasy w wersji dla mięsożerców
250gr sera mozzarella
50gr sera żółtego
Pół pudełka mini zottarelli z bazylią
Oliwki, jeśli ktoś lubi (ja uwielbiam)

Z podanych wyżej składników zagnieść ciasto i odstawić na 1h25m do wyrośnięcia. Po tym czasie zagnieść je jeszcze raz, żeby je odgazować, następnie podzielić na dwie części i wylepić blaty do pizzy (do kupienia np. w Auchan).
Rozgrzać piekarnik do maksymalnej temperatury – im wyższa tym lepsza ;).

Odstawić ciasto do wyrośnięcia, a podczas jego wyrastania przygotować miksturę – podane wyżej składniki wymieszać dokładnie i rozsmarować na cieście przy pomocy pędzelka.

Następnie włożyć pizzę do piekarnika i zapiekać w maksymalnej temperaturze przez 5 minut.
Czas zapiekania poświęcić na przygotowanie sosu i składników toppingu :).

Sos:
Dwa ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę, następnie wymieszać z bazylią, oregano, solą i pieprzem. Dolać łyżkę oliwy, wymieszać. Pomidory obrać ze skórki, drobno pokroić, wymieszać z masą czosnkową, następnie za pomocą widelca lub blendera – doprowadzić do tego, by sos miał śliczną, gładką konsystencję.

Topping:
Sery zetrzeć na tarce i wymieszać, z mozzarelli KONIECZNIE odcisnąć wodę bo inaczej będzie mamałyga na pizzy ;). Soję lub wędliny pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na łyżce oleju. Oliwki i mini zottarelki odsączyć z zalewy.

Po pięciu minutach w bardzo wysokiej temperaturze – ciasto powinno być już upieczone, aczkolwiek dość blade w kolorycie ;). Czas więc na sos – połowę sosu rozsmarować na jednej pizzy, drugą połowę – zgodnie z logiką ;) – na drugiej. Na to rozsypać soję/wędlinę, następnie całość posypać wymieszanymi serami, ozdobić oliwkami oraz zottarelkami, wrzucić do piekarnika na jeszcze 5 minut et voila, gotowe :)

Smacznego :)


PS. Pizza na poniższym zdjęciu NIE jest jeszcze upieczona ;). Mialam szczere chęci zrobić zdjęcie PO, ale niestety, spróbowalismy kawalka i tak zatracilismy sie w tym przepysznym smaku, ze w ogole zapomnielismy o aparacie, ktory zostal porzucony w kuchni... Biedny Nikos. ;)


Posted by Picasa

No comments:

Post a Comment