Racuchy z jabłkami
250gr mąki
50gr cukru pudru
2 serki waniliowe Danio
100ml śmietany 30%
~100ml mleka
1 jajko
½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
4 duże kwaskowate jabłka
Mąkę z cukrem przesiać do miski, dołożyć dwa serki Danio, dolać śmietanę, mleka, wbić jedno jajko, dosypać proszek do pieczenia, dolać wanilię – wszystko razem dokładnie wymieszać. Mlekiem można regulować gęstość ciasta – powinno być bardziej gęste niż ciasto na naleśniki, bardziej zwarte.
Masę odstawić, rozgrzać patelnię, zająć się jabłkami. Umyć, obrać, pokroić w kostkę :o). Następnie jabłka dorzucić do masy, wymieszać dokładnie.
Łyżką kłaść na rozgrzany olej i smażyć przez chwilę (z dwóch stron). Po zdjęciu z patelni kłaść na papierowym ręczniku kuchennym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu, następnie przełożyć na talerz wysypany cukrem pudrem.
Mniam mniam :o)
No comments:
Post a Comment