Składniki:
Penne, w ilości przez nas pożądanej
100ml śmietany 30% (bądź 36%)
2 łyżki śmietany 18%
80gr startego correggio
ząbek czosnku
1/2 kostki bazyliowej Knorra ;) bądź bazylia w innej formie
Wstawić penne, żeby się gotowało i przygotować sos :). Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, dorzucić czosnek przeciśnięty przez praskę, zamieszać lekko. Dodać gęstą śmietanę, mieszać podgrzewając, aż zrobi się płynna, dodać śmietanę 18%, zamieszać, doprowadzić do powstania jednolitej masy; dodać sól, pieprz, bazylię, doprowadzić do wrzenia. Sprawdzić czas gotowania się penne, minutę przed końcem tego czasu, dorzucić do sosu starty ser, zamieszać. Penne odsączyć, następnie dorzucić go do sosu na patelni; mieszać, wciąż podgrzewając, aż sos dokładnie pokryje każdą rurkę penne, od zewnątrz i wewnątrz :).
Przygotowanie całości zajmuje tyle, ile zajmuje ugotowanie makaronu, plus wymieszanie makaronu z sosem ;).
No comments:
Post a Comment