Thursday, August 19, 2010

Tarta z kremem cytrynowym

 
Tarta z kremem cytrynowym (przepis z kuchni francuskiej! :) )

Ciasto kruche:

130-140gr miękkiego masła (temperatura pokojowa)
80gr cukru pudru
2 żółtka (+jeszcze jedno na posmarowanie ciasta podczas pieczenia)
250gr mąki

Krem:

5 jaj
150gr cukru pudru
skórka starta z całej cytryny, najdrobniej jak się da
Sok z całej cytryny
150ml śmietany 30 lub 36%

Ciasto robi się błyskawicznie i od kiedy pierwszy raz tak zrobiłam - robię już tylko w ten sposób. W misce mieszamy masło z cukrem, żeby powstał krem - nie jest potrzebny mikser - jeśli masło jest miękkie, a cukier puder przesiany przez sitko - to zaledwie minuta, półtorej. Następnie dodajemy żółtka, znowu mieszamy, zajmie nam to kolejne pół minutki, dosypujemy mąkę (najlepiej przesianą) i mieszamy. Po pół minutce mieszania wyrabiamy szybko ciasto łapkami, nie za długo, by nie zrobiło się zbyt elastyczne (w końcu ma być kruche) i wrzucamy do lodówki (najlepiej w formie rozpłaszczonej kulki czyli placka).

Pora na krem :)
Do dużej miski wrzucamy wszystkie składniki oprócz śmietany, mieszamy przez chwilę - tu już możemy się posilić mikserem - za chwilę dodajemy śmietankę, ubijamy całość przez trochę, aż konsystencja będzie gładka. Wstawić do lodówki :)

Po pół godzinie wyjmujemy ciasto, rozwałkowujemy i przenosimy do formy o średnicy 24cm. Teraz należy je ponakłuwać widelcem, wyłożyć folią aluminiową, a na folię wysypać fasolę/groch. Rozgrzać piekarnik do 160 stopni, piec ciasto przez 10 minut, następnie usunąć folię z fasolą i piec jeszcze 20minut. Gdy pieczenie będzie dobiegało końca - wyjąć krem z lodówki, przełożyć do garnka i podgrzać mieszając. Krem powinien się trochę ściąć, ale minimalnie. Po tym czasie posmarować ciasto roztrzepanym żółtkiem (dzięki temu krem nie rozmoczy kruchej foremki), a następnie wylać na nie ciepły krem i włożyć znów do piekarnika na jakieś 25 minut. I już :)
Posted by Picasa

No comments:

Post a Comment